Projecte per a presó abandonada és un projecte de recuperació a l´antiga presó Model de València amb la intenció de rescatar i documentar la memòria impresa als murs d´aquesta històrica presó, actualmente deshabitada.
Ja fa anys que Paticia Gómez i Mª Jesús González http://corrientedetransito.wordpress.com/2009/06/11/entrevista-con-patricia-gomez-“el-arte-deberia-servir-para-avanzar-hacia-algun-sitio-o-para-dar-una-opinion” duen a terme un treball d´estampació de grans superficies sobre tela, amb l´objectiu d´extreure un arxiu físic i documental que permeti conservar el record i la història de llocs que ja no existeixen.
En el marc de l´exposició a la Fundació Miró de Palma de Mallorca el projecte s´amplia quan sorgeix la possibilitat de realitzar un treball paral.lel a l´antiga presó de Palma on encara hi “viuen” set presos. En aquest nou context la mirada subjectiva de les artistes és ara completada i compartida per la visió i l´experiència dels interns, que al igual que l´edifici de la presó, ells també s´apropen al final del seu temps de reclusió.
D´aquesta manera els reclusos podriem dir que han pogut donar “ les darreres pinzellades”amb projectes individuals i colectius al projecte artístic de na Patricia i na MªJesús.
Com fotògraf social no podia deixar passar l´opor-tunitat de visitar l´exposició a la Fundació i a la presó, sobretot a la presó, on les cel.les havien quedat detingudes en el temps, fent de natura morta però en la qual encara es fa present la vibració de l´individu desallotjat.
Avui intentaré apropar-vos a l´entorn i a l´obra.
Extracte lliure del text de Alex Brahim pel catàleg de la Fundació
Projecte per a presó abandonada es un proyecto de recuperación de la antigua cárcel Modelo de Valencia con la intención de rescatar y documentar la memoria impresa en los muros de esta histórica cárcel actualmente deshabitada.
Hace años que Patricia Gómez y Mª Jesús González http://corrientedetransito.wordpress.com/2009/06/11/entrevista-con-patricia-gomez-“el-arte-deberia-servir-para-avanzar-hacia-algun-sitio-o-para-dar-una-opinion” llevan a cabo un trabajo de estampación de grandes superficies sobre tela con el objetivo de extraer un archivo físico y documental que permita conservar el recuerdo y la historia de lugares que ya no existen.
En el marco de la exposición de la Fundación Miró de Palma de Mallorca, el proyecto se amplia cuando surge la posibilidad de realizar un trabajo paralelo en la antigua cárcel de Palma donde aún “viven” siete presos. En este nuevo contexto la mirada subjetiva de las artistas es ahora completada y compartida por la visión y la experiencia de los internos, que al igual que el edificio carcelario, ellos también se acercan al fin de su tiempo de reclusión.
De esta forma los reclusos podríamos decir que han podido dar “ las últimas pinceladas” con proyectos individuales y colectivos al proyecto artístico de Patricia y Mª Jesús.
Como fotógrafo social no podía dejar pasar la oportunidad de visitar la exposición de la Fundación y de la cárcel, sobre todo de la cárcel, donde las celdas habían quedado detenidas en el tiempo, haciendo las veces de naturaleza muerta, pero en la cual aún se hace presente la vibración del individuo desalojado.
Hoy intentaré acercaros al entorno y a la obra.
Extracto libre del texto de Alex Brahim para el catálogo de la Fundació.