CONSOLAT DEL MAR-PALMA DE MALLORCA
El Consolat del Mar va ser una institució medieval de la Corona d'Aragó vinculada al dret dels grans mercaders i les grans urbs comercials. Les seves funcions eren regular el comerç i els assumptes marítims en matèria mercantil. Solien estar situats en edificacions annexes a la llotja, com és el cas de Barcelona o València; a Palma de Mallorca era en un edifici proper.
L'any 1326, sota el regnat de Jaume III de Mallorca, es van designar dos Consule Maris per a la resolució de conflictes entre mercaders, patrons i mariners.
L'edifici actual és producte de diverses reformes. Va ser construït al segle XVI. A la façana principal es conserva una galeria loggia plateresca amb balustrada i cinc grans arcades.
Hi ha una capella gòtica annexa al conjunt, modificada al segle XVII, amb una rosassa renaixentista. Era l'antiga escola de la Llotja.
L'any 1800 es va instal·lar el Reial Consolat de Mar i Terra. Es van construir l'escala el·líptica i la sala de juntes amb un imponent enteixinat.
Al jardí que hi ha entre la Llotja de Palma de Mallorca i el Consolat es va establir la Porta del Moll, després que les muralles fossin demolides el 1873.
És un Bé d'Interès Cultural (BIC) declarat des del 23 d'abril del 1964.
Des de l'any 1983 és la seu de la presidència de les Illes Balears.
(Wikipedia)
A la sala on hi ha els retrats dels que han estat presidents del Govern Balear, es va llevar el de´n Jaume Matas ( per vergonya suposo) i tal vegada n´haguéssin pogut llevar algún més.
El Consulado del Mar (oficialmente, y en catalán, Consolat de Mar) fue una institución medieval de la Corona de Aragón vinculada al derecho de los grandes mercaderes y a las grandes urbes comerciales. Sus funciones eran regular el comercio y los asuntos marítimos en materia mercantil. Solían estar situados en edificaciones anexas a la lonja, como es el caso de Barcelona o Valencia; en Palma de Mallorca era en un edificio próximo.
En el año 1326, bajo el reinado de Jaime III de Mallorca, se designaron dos Consule Maris para la resolución de conflictos entre mercaderes, patrones y marineros.
El edificio actual es producto de varias reformas. Fue construido en el siglo XVI. En la fachada principal se conserva una galería loggia plateresca con balaustrada y cinco grandes arcadas.
Hay una capilla gótica anexa al conjunto, modificada en el siglo XVII, con un rosetón renacentista. Era la antigua Escuela de la Lonja.
En el año 1800 se instaló el Real Consulado de Mar y Tierra. Se construyeron la escalera elíptica y la sala de juntas con un imponente artesonado.
En el jardín que hay entre la Lonja de Palma de Mallorca y el Consulado se estableció la Puerta del Muelle, después de que las murallas fueran demolidas en 1873.
Es un Bien de Interés Cultural (BIC) declarado desde el 23 de abril de 1964.
Desde el año 1983 es la sede de la presidencia de las Islas Baleares.
(Wikipedia)
En la sala donde se exponen los retratos de los que han sido presidentes del Govern Balear han eliminado el de Jaume Matas ( por vergüenza supongo) y tal vez pudiesen sacado alguno más.
Imagino el mar,la mar,su eterno ir y venir hacia la costa,su eterno acompañamiento a marinos, náufragos y almas que buscan su hondura para alejarse de las penínsulas,reales o imaginarias.Imagino el mar,la mar,nombrados cónsules acuáticos,con su poder de espuma.
ResponderEliminarUn abrazo
Muy buenos enfoques
ResponderEliminarMolt be
ResponderEliminarGenial!
ResponderEliminarAquet reportatge es com uns ulls per veure la Historia
ResponderEliminarMe encanta!!!!
ResponderEliminarMe gusta mucho la foto del guerrero manco que mira hacia arriba esperando a ver quién baja.
ResponderEliminarQuanta història! Gracias
ResponderEliminar