GUADIX
Gràcies a en Toni ( per mi sempre en Toni cuponero) i la seva companya Merxe vàrem poder conéixer les coves de Guadix i els seus voltants, i més concretament la seva a Alcúdia de Guadix i d´aquesta manera, en plena onada de calor, gaudir de la seva companya i de la seva familia i d´una temperatura constant entre 18 i 20 graus, i de la tranquilitat i silenci que aporta el seu aillant natural, l´argila.
Els orígens de les coves els hem de cercar inmediatament després de la presa de Granada ( 1492) pels Reis Catòlics, en el desplaçament dels moriscs des de la medina cap als arrabals i més tard a la perifèria quan el 1568 va tenir lloc la Guerra del Moriscs i la conseqüent expulsió.
Les coves presenten una planificació anárquica. Excavades per l´home gràcies als materials fàcils de tallar, secs i molt impermeables de les montanyetes que envolten la ciutat, tradicionalment eren picades per Mestres “ alarifes” amb pic i pala i el més important era la técnica de picat perquè no es derrumbessin.
En Toni ens contaba que quan una dona quedaba embarassada ja començaven a excavar més al fons per obtenir d´aquesta manera una nova habitació .
Des d´aquí vull agrair-los totes les atencions que van tenir ells dos i la família de´n Toni amb nosaltres.
Gracias a Toni ( para mi siempre Toni el cuponero) y su compañera Merxe pudimos conocer las cuevas de Guadix y sus alrededores y en concreto la suya de Alcudia de Guadix y de este modo en plena canícula, disfrutar de su compañía y de su familia y de una temperatura constante entre 18º C - 20ºC y la tranquilidad y silencio que aporta su aislante natural (la arcilla).
Los orígenes de las Cuevas hay que buscarlos inmediatamente después de la toma de Granada (1492) por los Reyes Católicos, en el desplazamiento de los moriscos desde la medina a los arrabales y después a la periferia, cuando en 1568 tuvo lugar la Guerra de los Moriscos y la consecuente expulsión de éstos.
Las cuevas presentan una planificación anárquica. Excavadas por la mano del hombre gracias a los materiales desmenuzables y fáciles de tallar, secos y muy impermeables de los cerros arcillosos que rodean la ciudad, tradicionalmente eran picadas por maestros alarifes con pico y pala y la técnica consistía en el "picado" del cerro para que este no se derrumbara.
Toni nos contaba que cuando una mujer quedaba embarazada ya comenzaban a excavar más al fondo para obtener de esta forma una habitación más.
Desde aquí quiero agradecerles todas las atenciones que tuvieron ellos dos y la familia de Toni con nosotr@s.
Les vaig veure per primera vegada en Almería, quan feia la mili a Viator ja fa un bon grapat d'anys, i en van impressionar. Després, al cap d'uns anys vaig veure les de Guadix en pla turístic. Són impressionans, tot i que hi ha varies teories sobre el seu oritge, segons les zones, hi ha qui les situa ja en la prehistòria. Les fotos bellíssimes, com sempre.
ResponderEliminarUn hogar con encanto. El paisaje soberbio. Me encanta el paraje, la luz y el aura limpia.
ResponderEliminarQue lindo Fer. Gra ias. Beso grande
ResponderEliminarMonica
Yo para ser feliz quiero un... una cueva .
ResponderEliminarHistoria,tradición,costumbres en definitiva una forma de vivir q se transmite de generación en generación, como siempre seguimos viajando en tu compañia, Un Abrazo
ResponderEliminarGracias Ferran, una vez más. Muy interesante.
ResponderEliminarSalud.
Domingo
Me encanta Guadix.........fotos hermosas, cuanto amor en esas casas!!!
ResponderEliminarAngela