EXPOSICIONS


Contacte: xiringuilla54@gmail.com

EXPOSICIONS:

"PERSONES I PERSONATGES DE VALLDEMOSSA, LES ARRELS D´UN POBLE"
" Bar Los Tilos, Valldemossa. Abril 2009

"DE MOMENT NO, GRÀCIES"
Intersecció art. Palma de Mallorca. Juny 2011.
Borrby. Suècia. Agost 2011.
Can Gelabert. Binissalem. Octubre 2011.
Mitte Barcelona. Septembre 2012.
Casa de cultura, Tavernes de Valldigna ( València) Març 2013
(en aquest enllaç trobareu un petit video de la xerradeta post exposició. http://youtu.be/FoDfxX9azpI.

"LA MEMÒRIA IL·LUMINADA"
Sala municipal, fundació Coll Bardolet, Valldemossa.
Març 2012

"DANYS COL·LATERALS"
Sala municipal de la Fundació Cultural Coll Bardolet.
Valldemossa Abril 2013

Fotos de l´exposició:


"INTIMISTATS"
Casa de la Barceloneta 1761 (Barcelona)
DEs.2013 a gener 2014
Fundació Coll Bardolet (Valldemossa)
Del 28 de març al 13 d´abril de 2014

VIRULÈNCIES.
Expo col·lectiva a l´edifici de Sa riera de la Universitat de les Illes Balears.
Maig 2014

IDENTITAT DE GÈNERE. ETS TU QUI DECIDEIXES.
Joan Oliver-Maneu-Galeria d´Art. Palma de Mallorca.
Juny-Juliol 2014

Entrevista Radio bn Mallorca
20Hilo%20Ferran%20Petit.mp3
https://www.dropbox.com/s/fvnicn6ua1ymlb4/Entre%20El%

Centre Cívic Drassanes ( Ajuntament de Barcelona)
Del 4 al 16 de septembre de 2014


Km 2,4 LES QUATRE ESTACIONS.
Edifici Sa Fàbrica Esporles ( Mallorca)
Del 20 de març al 14 d´abril de 2015

Dansa del temps
Instants repetits
que esdevenen nous
Pura mª García

ANYS I PANYS
Ca na Polida. Campanet. Juny 2018


Llibre Covid19.Un any de pandèmia LLIBRE COVID19, .UN ANY DE PANDÈMIA.pdf PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL, CAMPANET, TERRA D´ARTESANSCARTELL AJUNTAMENT.jpg VÍDEOS ARTESANS https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528

miércoles, 9 de diciembre de 2020

INSTRUMENTS MUSICALS/INSTRUMENTOS MUSICALES-CAN CORRETJA- POLLENÇA- GRANERES I MOLT MÉS

                        CAN CORRETJA- POLLENÇA. GRANERES I SORPRESES.

 

Seguint a la recerca d´artesans a l´illa, a vegades un em porta a un altre. I m´havien parlat que a Can Corretja, a Pollença, feien graneres com les antigues de tota la vida.

I sí, així vaig conèixer en Josep i en Juanjo, pare i fill. I tal com m´havien dit, en una botigueta del carrer Pont Romà se´ls hi pot trobar.

S´hi poden comprar tot tipus de graneres, d´emblanquinar, de granar, per treure teranyines etc. I a més a més tot tipus de senalles, que us les poden personalitzar, amb llengües mallorquines, amb corretges per penjar de l´esquena, en fi, el que us vulgueu imaginar.

Per fer les graneres van a s´Albufera a cercar canyes, i a la muntanya a cercar garballó.

Tant el pare com el fill les fan a mà i després les pentinen amb una màquina centenària. El seu pradí ja en feia. De fet eren 4 o 5 persones, i només feien graneres.

Els nins en sortir d´escola anaven a pelar les canyes, les dones feien els manats de garballó, i els homes, eren els Mestres que muntaven la granera.

Amb l´arribada dels xinos , els raspalls plàstics i els aspiradors, les vendes van començar a devallar. Però ells han anat evolucionant, i no només venen senalles, sino que s´han reinventat i ara amb les restes de les canyes, fan des de reclams per ànecs o distints ocells, a juguetes per nins, baldufes, castanyetes, etc.I instruments musicals fets amb carabasses.

I és que el que apassiona a pare i fill és la música. El pare va fundar grups de ball de bot i és un gran difusor i mestre del folklore mallorquí. Té un grup de cinc músics d´instruments de corda de nom CORDA AMARRADA.

El fill, entusiasta de la guitarra flamenca, té un dueto. Com que la mare de´n Juanjo, na Reme, és forastera de Málaga, el mal nom de´n Juanjo és POTAJITO( molt flamenc).

Aquí els podeu veure tocant plegats , el pare el llaüt, i el fill la guitarra flamenca.

El fet de descubrir personatges així d´entranyables i plens de sorpreses és el que m´estimula a seguir cercant artesans a Mallorca. Gràcies familia.

 

 

                          CAN CORRETJA-POLLENÇA- ESCOBAS Y SORPRESAS

 

 

 

Siguiendo en busca de artesanos en la isla, a veces uno me lleva a otro. Y me habían hablado de que en Can Corretjaa, en Pollença, hacían escobas como las antiguas de toda la vida. 

Y sí, así conocí a Josep y Juanjo, padre e hijo. Y tal como me habían dicho, en una tienda de la calle Pont Romà se les puede encontrar. Se pueden comprar todo tipo de escobas, para encalar, barrer, para sacar telarañas etc. Y además todo tipo de cestas, que te las pueden personalizar, con lenguas mallorquinas, con correas para colgar de la espalda, en fin, lo que te quieras imaginar. 

Para hacer las escobas van a la Albufera a buscar cañas, y a la montaña a buscar palmito. 

Tanto el padre como el hijo las hacen a mano y luego las peinan con una máquina centenaria. Su abuelo ya hacía. De hecho eran 4 o 5 personas, y sólo hacían escobas. Los niños al salir de la escuela iban a pelar las cañas, las mujeres hacían los manojos de palmito, y los hombres, eran los Maestros que montaban la escoba. 

Con la llegada de los “chinos”, los cepillos plásticos y los aspiradores, las ventas comenzaron a descender. Pero ellos han ido evolucionando, y no sólo venden cestas, sino que se han reinventado y ahora con los restos de las cañas, hacen desde reclamos para patos o distintos pájaros, a juguetes para niños, peonzas, castañuelas, etc.Y también instrumentos musicales hechos con calabazas. 

Y es que lo que apasiona a padre e hijo es la música. El padre fundó grupos de baile y es un gran difusor y maestro del folklore mallorquín. Tiene un grupo de cinco músicos de instrumentos de cuerda de nombre CORDA AMARRADA.

 El hijo, entusiasta de la guitarra flamenca, tiene un dueto. Como la madre de Juanjo, Reme, es forastera de Málaga, el apodo de Juanjo es POTAJITO ( muy flamenco). 

Aquí los puede ver tocando juntos, el padre el laúd, y el hijo la guitarra flamenca.

 El hecho de descubrir personajes tan entrañables y llenos de sorpresas es lo que me estimula a seguir buscando artesanos en Mallorca. Gracias familia.

































 

5 comentarios:

  1. Impresionante trabajos y fotos

    ResponderEliminar
  2. Este reportaje es especialmente curioso y bonito por la propia versatilidad del trabajo, presentando procesos de creación tan diversos e imaginativos. Como siempre, las fotos describen, lucen y recrean esta labor tan artesanal que evidencia entusiasmo e ilusión en sus artífices.
    Estupendo!

    ResponderEliminar
  3. QUERIDO AMIGO¡¡¡¡¡¡¡¡

    TE PIDO POR FAVOR QUE NO ABANDONES ESTA TAREA-MENSAJE QUE LLEVAS ADELANTE ¡¡¡¡¡

    NO PUEDO CREER QUE EXISTAN ESTAS PERSONAS TAN MARAVILLOSAS.. QUE HAGAN ESTAS COSAS TAN HERMOSAS, TAN ÚTILES, ¡¡¡¡¡ CON TANTO AMOR Y DEDICACIÓN........

    Y COMO SI FUERA POCO MOSTRAR SU ARTESANÍA ENCIMA TE BRINDAN SU AMOR POR LA MÚSICA....DILE A
    AL JOVEN QUE CUANDO VEO BAILAR FLAMENCO , LLORO...NO LO ENTIENDO.....EN PALMANOVA LLEVANDO A JUAN PABLO EN SU COCHECITO DE BEBÉ APARECIÓ UN CONJUNTO ANDALUZ...SE PUSO A BAILAR Y LLORÉ COMO UNA MAGDALENA...ABUELA SOLA CON BEBÉ....Y DE ANDALUZA NO TENGO NADA...SÓLO DE GALLEGOS...

    SERÁ POR QUE DE PEQUEÑA MI MADRE ME HIZO UN TRAJE ANDALUZ Y USÉ MANTILLA NEGRA Y ZAPATITOS ROJOS PARA UN CARNAVAL ??? QUIZÁS ME SENTÍ UNA VERDADERA BAILAORA....


    JURO QUE NO PUEDO CREER QUE SE HAGA UNA ARTESANÍA ASÍ CON ELEMENTOS ANTIGUOS...Y LO QUE DURAN ESAS CANASTAS...QUE MARAVILLA....¡¡¡
    TODAS LAS IMAGENES ME ASOMBRARON Y TE FELICITO POR ESTE MARAVILLOSO TRABAJO QUE HACES Y COMPARTES...Y LAS PERSONAS QUE TRABAJAN EN SILENCIO SIN ALARDES Y CON SENCILLEZ Y ORGULLO..
    ZULMA

    ResponderEliminar
  4. Muy buen reportaje Ferrán, como nos tienes acostumbrados! Un abrazo.

    ResponderEliminar
  5. Las cañas quieren jugar
    con la boca azul del aire.
    Ellas se dejan mecer
    por el viento que las mueve
    y su cabello deshace.
    Madre, que me traiga el aire
    una escoba de silencio
    para barrer la tristeza
    que está ensuciando mi calle.
    Y el aire, cuando la escucha,
    despeina a las cañas lindas
    que en la ribera del rio
    miran su crecido talle.

    Para ti, GranPETIT, un poema a las escobas de aire ,)

    ResponderEliminar