EXPOSICIONS


Contacte: xiringuilla54@gmail.com

EXPOSICIONS:

"PERSONES I PERSONATGES DE VALLDEMOSSA, LES ARRELS D´UN POBLE"
" Bar Los Tilos, Valldemossa. Abril 2009

"DE MOMENT NO, GRÀCIES"
Intersecció art. Palma de Mallorca. Juny 2011.
Borrby. Suècia. Agost 2011.
Can Gelabert. Binissalem. Octubre 2011.
Mitte Barcelona. Septembre 2012.
Casa de cultura, Tavernes de Valldigna ( València) Març 2013
(en aquest enllaç trobareu un petit video de la xerradeta post exposició. http://youtu.be/FoDfxX9azpI.

"LA MEMÒRIA IL·LUMINADA"
Sala municipal, fundació Coll Bardolet, Valldemossa.
Març 2012

"DANYS COL·LATERALS"
Sala municipal de la Fundació Cultural Coll Bardolet.
Valldemossa Abril 2013

Fotos de l´exposició:


"INTIMISTATS"
Casa de la Barceloneta 1761 (Barcelona)
DEs.2013 a gener 2014
Fundació Coll Bardolet (Valldemossa)
Del 28 de març al 13 d´abril de 2014

VIRULÈNCIES.
Expo col·lectiva a l´edifici de Sa riera de la Universitat de les Illes Balears.
Maig 2014

IDENTITAT DE GÈNERE. ETS TU QUI DECIDEIXES.
Joan Oliver-Maneu-Galeria d´Art. Palma de Mallorca.
Juny-Juliol 2014

Entrevista Radio bn Mallorca
20Hilo%20Ferran%20Petit.mp3
https://www.dropbox.com/s/fvnicn6ua1ymlb4/Entre%20El%

Centre Cívic Drassanes ( Ajuntament de Barcelona)
Del 4 al 16 de septembre de 2014


Km 2,4 LES QUATRE ESTACIONS.
Edifici Sa Fàbrica Esporles ( Mallorca)
Del 20 de març al 14 d´abril de 2015

Dansa del temps
Instants repetits
que esdevenen nous
Pura mª García

ANYS I PANYS
Ca na Polida. Campanet. Juny 2018


Llibre Covid19.Un any de pandèmia LLIBRE COVID19, .UN ANY DE PANDÈMIA.pdf PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL, CAMPANET, TERRA D´ARTESANSCARTELL AJUNTAMENT.jpg VÍDEOS ARTESANS https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528

martes, 6 de abril de 2021

ALTRES OFICIS/OTROS OFICIOS-ENQUADERNACIONS RIERA-MANACOR

                                         ENQUADERNACIONS RIERA-MANACOR

 

Em feia il·lusió trobar algú que encara es dedicàs a l’enquadernació de llibres de forma artesanal. Vaig veure que a Manacor encara hi quedava un negoci.

Malauradament també serà un artesà que durarà pocs anys més. En Joan Riera i na Dolors Domínguez fan feina plegats d’ençà que es van casar i ell s´acaba de jubilar fa poc. Quan ella tingui l’edat, també es jubilarà i el taller ja es tancarà per sempre, doncs aquest ofici no s’aprèn d’un dia per l´altre. Vol un aprenentatge, perquè s’ha de ser molt meticulós.

En Joan va començar a treballar al taller de son pare quan tenia tretze anys. El local ha canviat diverses vegades de lloc però el que no ha variat mai és la maquinària que fan servir: la guillotina, la màquina d´estampar o daurar, la taladradora etc. I el que és més important: les seves mans.

Antigament hi havia molta més tasca. S’enquadernaven fascicles, els BOE, les comptabilitats d’empreses i les actes notarials. Aquestes, avui dia, encara s’enquadernen (és obligatori) però s’ha de fer a cal notari perquè els documents no en poden sortir. Per això hi han d´anar amb una premsa desmuntable i una taladradora.

 

Amb l’arribada d’internet quasi s’han acabat els col·leccionables. Igualment ja quasi ningú té a casa enciclopèdies per fascicles doncs les recerques es fan per la xarxa.

És per aquest motiu que aquest tipus d’artesania per ser un negoci, li caldria reinventar-se.

 

Els materials més comuns per l’enquadernació i restauració són el cartró, la tela i el plàstic perquè la pell i el pergamí ja estàn quasi en desús. Na Dolors també s´encarrega de cosir-ho tot amb una agulla que en diuen estamera.

 

En Joan i na Dolors són una parella encantadora que ho tenien tot preparat perquè jo us pogués mostrar tot el procés que implica enquadernar. Normalment no pujo tantes imatges al blog, però en aquest cas ho crec necessari per veure cadascun dels passos, que són els següents:

-ordenar i llevar grapes

-premsar

-serrar

-cosir

-retallar amb la guillotina

-Encolar llom amb la capçada, tarlatana i paper

-prendre mides i tallar cartrons per les tapes

-posar cartró al llom

-gravar forro i forrar el llibre

-aferrar les guardes

-mantenir el llibre premsat un temps.

 

Com sempre vull agrair de tot cor l’acollida que m’han fet en Joan i na Dolors, que m’han semblat unes persones que no només estimen el seu ofici sino també la seva terra. Us recomano visitar els blogs d’excursions i escalada per Mallorca de’n Joan:

https://airesdelaserramallorquina.blogspot.com/

https://passosdemallorca.blogspot.com/

 

                          ENCUADERNACIONS RIERA-MANACOR

 

Me hacía ilusión encontrar a alguien que todavía se dedicara a la encuadernación de libros de forma artesanal. Vi que en Manacor todavía quedaba un negocio.

Desgraciadamente también será un artesano que durará pocos años más. Joan Riera y Dolors Domínguez trabajan juntos desde que se casaron, y él acaba de jubilarse recientemente. Cuando ella tenga la edad, también se jubilará y el taller ya se cerrará para siempre, pues este oficio no se aprende de un día para otro, requiere un aprendizaje, porque hay que ser muy meticuloso.

Joan había comenzado a trabajar en el taller de su padre cuando tenía trece años. El local desde que era propiedad de su padre ha cambiado varias veces de lugar, pero lo que no ha variado es la maquinaria que utilizan: la guillotina, la máquina de estampado o dorado, la taladradora etc. Y lo que es más importante, sus manos.

Antiguamente había mucha más tarea, encuadernaban fascículos, los BOE, las contabilidades de empresas, etc y las actas notariales. Estas hoy en día aún se encuadernan (es obligatorio) pero se debe hacer en casa del notario  porque los documentos no pueden salir de la notaría. Por eso debían ir con una prensa desmontable y una taladradora al domicilio.

Con la llegada de internet casi se han acabado los coleccionables. Igualmente ya casi nadie tiene en casa enciclopedias por fascículos, pues las búsquedas se hacen por la red.

Es por este motivo que este tipo de artesanía para ser negocio le tocaría reinventarse. 

 

Los materiales más comunes para la encuadernación y restauración son el cartón, la tela y el plástico porque la piel y el pergamino ya están casi en desuso. Dolors también se encarga de coser todo con una aguja que llaman “estamera”.

 

Juan y Dolors son una pareja encantadora que lo tenían todo preparado para que yo os pudiera mostrar todo el proceso que implica encuadernar. Normalmente no subo tantas imágenes al blog, pero en este caso lo creo necesario para poder ver cada paso. Que son los siguientes:

-ordenar y quitar grapas

-Prensar

-Serrado

-cosido

-recortar con la guillotina

-Encolar lomo con la “capçada”, “tarlatana” y papel

- toma de medidas y cortar cartones para las tapas

-poner cartón en el lomo

-grabado del forro y forrado el libro

-Pegar las guardas

-mantener el libro prensado un tiempo.

 

Como siempre quiero agradecer de todo corazón la acogida que me han hecho Joan y Dolors, que me han parecido unas personas que no sólo aman su oficio sino también su tierra.

 Os recomiendo visitar los blogs de Joan sobre excursiones y escalada por Mallorca:

https://airesdelaserramallorquina.blogspot.com/

https://passosdemallorca.blogspot.com/

 



















































 

11 comentarios:

  1. Benvolgut Ferran,
    Com sempre has sabut copsar de manera magistral els millors moments del procés d'enquadernar un llibre. Hi ha que valorar la teva feina de destacar en color el punt on l'espectador ha de centrar l'atenció.

    Enhorabona, Ferran.
    Una abraçada.

    ResponderEliminar
  2. Qué hermoso Ferran. Me encantan las fotos. Es un trabajo buenísimo
    Ana

    ResponderEliminar
  3. Moltes gràcies Ferran! Ha quedat un reportatge molt "cuco". La feina ben feta sempre dóna satisfaccions al que la fa, i en aquest cas a nosaltres que ens viem "immortalitzats" en aquestes precioses imatges!

    ResponderEliminar
  4. Otro excelente trabajo, para darnos a conocer la técnica de esta antigua profesión artesanal, Gracias por compartir

    ResponderEliminar
  5. Me ha gustado mucho, Ferran. Es un oficio precioso, curiosamente ahora que estoy leyendo la historia de los libros (Irene Vallejo, "El infinito en un junco"), lo aprecio con una perspectiva más amplia y enriquecedora. Captas en las fotos la precisión y minuciosidad que requiere este arte, porque lo es y con letras de oro.
    Muy bonito, un placer ver los tipos y herramientas, la distribución, el orden y la limpieza que caracterizan a una buena profesional. Una ovación para ella y su documentalista.

    ResponderEliminar
  6. Fantástico trabajo Ferrán y, por supuesto, el de estos artesanos que nos enseñan este (no tan viejo) oficio. Pero los tiempos corren...
    Un abrazo y gracias por difundir esta enciclopedia de artesanías.

    ResponderEliminar
  7. Les fotografies de tot el procés d'enquadernació són precioses. Es veu el pas a pas amb tot el detall, la força i sensibilitat de les mans deixen endevinar els moviments. Com s'estimen la seva feina!!!
    Moltíssimes gràcies per compartir-lo!
    Petonassos!
    Anna

    ResponderEliminar
  8. Bona descripció. Llàstima que es perdin aquestes feines artesanals
    Joan miquel

    ResponderEliminar
  9. Ostres Ferran, sempre ens aproximes a indrets poc usuals. En aquest cas, els llibres que malgrat estar molt presents en la nostra vida, en canvi qué poca atenció li otorguem a l'enquadernació i en canvi té una importància crucial. Quina elaboració tan precisa, detallada, acurada i amorosa té aquesta feina. Gràcies per fer-nos visible el que a vegades passa com desapercebut.

    Una forta abraçada. Cristina

    ResponderEliminar
  10. De nuevo las manos. Reparadoras del tiempo, agrupadoras de materia, cosedoras de heridas de papel, de grietas de cuero.
    Lo que queda de nosotros, además del recuerdo, probablemente sea siempre lo que las manos han dejado como rastro.
    Una serie preciosa! Un abrazo gigante

    ResponderEliminar
  11. Una maravilla el trabajo de encuadernar libros y el tuyo aún mejor por difundirlo ,mil gracias Ferran ,todo mi cariño. Bety

    ResponderEliminar