EXPOSICIONS


Contacte: xiringuilla54@gmail.com

EXPOSICIONS:

"PERSONES I PERSONATGES DE VALLDEMOSSA, LES ARRELS D´UN POBLE"
" Bar Los Tilos, Valldemossa. Abril 2009

"DE MOMENT NO, GRÀCIES"
Intersecció art. Palma de Mallorca. Juny 2011.
Borrby. Suècia. Agost 2011.
Can Gelabert. Binissalem. Octubre 2011.
Mitte Barcelona. Septembre 2012.
Casa de cultura, Tavernes de Valldigna ( València) Març 2013
(en aquest enllaç trobareu un petit video de la xerradeta post exposició. http://youtu.be/FoDfxX9azpI.

"LA MEMÒRIA IL·LUMINADA"
Sala municipal, fundació Coll Bardolet, Valldemossa.
Març 2012

"DANYS COL·LATERALS"
Sala municipal de la Fundació Cultural Coll Bardolet.
Valldemossa Abril 2013

Fotos de l´exposició:


"INTIMISTATS"
Casa de la Barceloneta 1761 (Barcelona)
DEs.2013 a gener 2014
Fundació Coll Bardolet (Valldemossa)
Del 28 de març al 13 d´abril de 2014

VIRULÈNCIES.
Expo col·lectiva a l´edifici de Sa riera de la Universitat de les Illes Balears.
Maig 2014

IDENTITAT DE GÈNERE. ETS TU QUI DECIDEIXES.
Joan Oliver-Maneu-Galeria d´Art. Palma de Mallorca.
Juny-Juliol 2014

Entrevista Radio bn Mallorca
20Hilo%20Ferran%20Petit.mp3
https://www.dropbox.com/s/fvnicn6ua1ymlb4/Entre%20El%

Centre Cívic Drassanes ( Ajuntament de Barcelona)
Del 4 al 16 de septembre de 2014


Km 2,4 LES QUATRE ESTACIONS.
Edifici Sa Fàbrica Esporles ( Mallorca)
Del 20 de març al 14 d´abril de 2015

Dansa del temps
Instants repetits
que esdevenen nous
Pura mª García

ANYS I PANYS
Ca na Polida. Campanet. Juny 2018


Llibre Covid19.Un any de pandèmia LLIBRE COVID19, .UN ANY DE PANDÈMIA.pdf PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL, CAMPANET, TERRA D´ARTESANSCARTELL AJUNTAMENT.jpg VÍDEOS ARTESANS https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528

lunes, 22 de marzo de 2021

PEDRA/PIEDRA-JULIOSERVERA-ARTESÀ DE MARÈS I PEDRA-PORRERES

            JULIO-ARTESANIA EN MARÈS I PEDRA-PORRERES

 

Molts de vosaltres sabeu, que des de que vaig arribar a Mallorca, soc un enamorat del marès, com a pedra per construir i ornamentar.

Quan en Julio tenia quinze anys sa mare va encomanar a en Guillem xisques un morter de quatre cares. Aquest home, que ja estava jubilat, li va dir que hi anés en Julio, que li ensenyaria a fer-lo per ell mateix. I aquest morter encara el conserva avui dia, una autèntica obra d´art, i aquí us el mostro.

Des d´aquell dia va anar compaginant l´escola i el treball de la pedra. Va treballar més tard a diferents tallers fins que als 30 anys es va establir pel seu compte a Porreres, el seu poble, encara que ara viu a Porto Colom.

Veure´l treballar i xerrar de la seva feina, m´ha encandilat. Disfruta sobretot de fer restauració perquè diu que la pedra li parla.

 Restaurant un antic pou hi va trobar una data del segle XVI, i en el bar Escribania hi va trobar grafitis escrits per presos del segle XIV, doncs aquest local, avui dia bar, havia estat presó, escribania i Ajuntament al llarg dels anys.

Mentre treballava restaurant una possessió, va trobar una làpida  del 1866 que mai s´havia posat i que anàven a tirar, que també us la mostro aquí, que és un tresor. Pensa que devia pertànyer a un forense o un traumatòleg. En la làpida s´hi pot veure un mussol ( simbolitzant que pot veure en la foscor) dos ocells que volen ( tempus fugit) i un esquelet que si el mireu en detall veureu la complexitat d´aquesta feina.

Com a les visites a d´altres artesans, he pogut conèixer una persona propera, afable, entranyable, i a més a més he après noms d´eines , moltes d´elles desconegudes per a mi: barduc, escodra, tallant, martell de campana,gúbies, punt i corrent,gúbia dentada, martell d´abujerdar, llimes, i punteros, que li serveixen per a tallar, punxonar o abujerdar.

Des de fa un temps els hi demano als artesans que em donin o venguin algún objecte o eina fet per ells, i en Julio,m´ha obsequiat amb una miniatura de carretó de batre amb el que va guanyar el premi Baleart. ( això per a mí, no té preu)

També ha guanyat el 2015 i 2016 el primer premi d´artesania de Mallorca, amb un morter i una capsa mallorquina.

Gràcies, amic Julio, per mantenir  i disfrutar tant del teu ofici i per tot el que m´has ensenyat.

 

              JULIO-ARTESANIA EN MARES Y PIEDRA-PORRERES

 

Muchos de vosotros sabéis que ,desde que llegué a Mallorca, soy un enamorado del marés, como piedra para construir y ornamentar.

Cuando Julio tenía quince años su madre encargó a Guillem “xisques” un mortero de cuatro caras. Este hombre, que ya estaba jubilado, le dijo que fuera Julio, que le enseñaría a hacerlo por él mismo. Lo hizo y este mortero aún lo conserva hoy en día, una auténtica obra de arte, y aquí os lo muestro.

Desde ese día fue compaginando la escuela y el trabajo de la piedra. Trabajó más tarde en diferentes talleres hasta que a los 30 años se estableció por su cuenta en Porreres, su pueblo natal, aunque ahora vive en Porto Colom.

Verlo trabajar y charlar de su trabajo, me encandiló. Disfruta sobretodo de hacer restauración porque dice que la piedra le habla.

 Restaurando un antiguo pozo encontró una fecha del siglo XVI, y en el bar “Escribanía” halló grafitis escritos por presos del siglo XIV, pues este local, hoy en día bar, había sido prisión, escribanía y Ayuntamiento a lo largo de los años.

Mientras trabajaba restaurando una posesión, encontró una lápida de 1866 que nunca se había puesto y que iban a tirar, que también os la muestro aquí, que es un tesoro. Piensa que debía pertenecer a un forense o un traumatólogo. En la lápida se puede ver un búho (simbolizando que puede ver en la oscuridad) dos pájaros que vuelan (tempus fugit) y un esqueleto que si lo veis con detalle veréis la complejidad de este trabajo.

Como en las visitas a otros artesanos, he podido conocer a una persona cercana, afable, entrañable, y además he aprendido nombres de herramientas, muchas de ellas desconocidas para mí: “barduc”,” escodra”,” tallant”,” martell de campana”, gubias, “punt i corrent”, gubia dentada, “martell d'abujerdar”, limas, y punteros, que le sirven para cortar, punzonar o abujardar.

Desde hace un tiempo les pido a los artesanos que me den o vendan algún objeto o herramienta hecho por ellos, y Julio me obsequió con una miniatura de “carretó de batre” con el que ganó el premio Baleart. (Esto para mí, no tiene precio)

También ha ganado en 2015 y 2016 el primer premio de artesanía de Mallorca, con un mortero y una caja mallorquina.

Gracias, amigo Julio, por mantener y disfrutar tanto de tu oficio y por todo lo que me has enseñado.


































9 comentarios:

  1. Magnífics treballs de talla i magnífiques fotografies.

    ResponderEliminar
  2. Muy interesante observar su trabajo y sus herramientas
    Inés

    ResponderEliminar
  3. Qué buen reportaje, Ferran. Tuve la suerte de haber visto un anticipo en ese asombroso relieve del esqueleto. Ahora me ha sorprendido encontrar el nombre de Legarda, localidad navarra, en la leyenda de un escudo.
    Seguro que es un curioso personaje, algo especial tienen los canteros, que dan vida a la piedra y conocen sus caprichos y secretos.

    ResponderEliminar
  4. Buen reportaje Ferrán, un abrazo.

    ResponderEliminar

  5. Josep maria

    ResponderEliminar
  6. Amic Ferran, bona tarda. Un cop mes has reafirmat la existencia de persones que en el anonimat del seu taller son els vestigis de uns oficis que, avui en dia, son un tresord. Es una llástima.
    Una abraçada ben forta, Bru.

    ResponderEliminar
  7. Quina troballa.
    Bona feina dels dos
    Josep

    ResponderEliminar
  8. Con qué pasión los ojos, los dedos, el cincel, las manos, se dejan sentir sobre la piedra blanca. Y qué belleza adivinatoria la que hace que el artista "visualice" lo que esconde la piedra antes siquiera de hacer de ella el reflejo de su visión, de su sueño.
    Una chulada y un mérito tan grande el de este hombre que conversa con la piedra en su idioma blanco.
    Un abrazo

    ResponderEliminar
  9. Hola ,hoy me recreo y disfruto con tus palabras e imágenes, gracias reportero de oficios...un besazooooo
    Montse

    ResponderEliminar