EXPOSICIONS


Contacte: xiringuilla54@gmail.com

EXPOSICIONS:

"PERSONES I PERSONATGES DE VALLDEMOSSA, LES ARRELS D´UN POBLE"
" Bar Los Tilos, Valldemossa. Abril 2009

"DE MOMENT NO, GRÀCIES"
Intersecció art. Palma de Mallorca. Juny 2011.
Borrby. Suècia. Agost 2011.
Can Gelabert. Binissalem. Octubre 2011.
Mitte Barcelona. Septembre 2012.
Casa de cultura, Tavernes de Valldigna ( València) Març 2013
(en aquest enllaç trobareu un petit video de la xerradeta post exposició. http://youtu.be/FoDfxX9azpI.

"LA MEMÒRIA IL·LUMINADA"
Sala municipal, fundació Coll Bardolet, Valldemossa.
Març 2012

"DANYS COL·LATERALS"
Sala municipal de la Fundació Cultural Coll Bardolet.
Valldemossa Abril 2013

Fotos de l´exposició:


"INTIMISTATS"
Casa de la Barceloneta 1761 (Barcelona)
DEs.2013 a gener 2014
Fundació Coll Bardolet (Valldemossa)
Del 28 de març al 13 d´abril de 2014

VIRULÈNCIES.
Expo col·lectiva a l´edifici de Sa riera de la Universitat de les Illes Balears.
Maig 2014

IDENTITAT DE GÈNERE. ETS TU QUI DECIDEIXES.
Joan Oliver-Maneu-Galeria d´Art. Palma de Mallorca.
Juny-Juliol 2014

Entrevista Radio bn Mallorca
20Hilo%20Ferran%20Petit.mp3
https://www.dropbox.com/s/fvnicn6ua1ymlb4/Entre%20El%

Centre Cívic Drassanes ( Ajuntament de Barcelona)
Del 4 al 16 de septembre de 2014


Km 2,4 LES QUATRE ESTACIONS.
Edifici Sa Fàbrica Esporles ( Mallorca)
Del 20 de març al 14 d´abril de 2015

Dansa del temps
Instants repetits
que esdevenen nous
Pura mª García

ANYS I PANYS
Ca na Polida. Campanet. Juny 2018


Llibre Covid19.Un any de pandèmia LLIBRE COVID19, .UN ANY DE PANDÈMIA.pdf PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL, CAMPANET, TERRA D´ARTESANSCARTELL AJUNTAMENT.jpg VÍDEOS ARTESANS https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528

lunes, 28 de junio de 2021

MAR-JAUME AMENGUAL-ARTESÀ NÀUTIC

  

JAUME AMENGUAL- ARTESÀ NÀUTIC

 

Conèixer en Jaume Amengual ha estat una agradable sorpresa. Sense conèixer-nos de res s'ha ofert de seguida a col·laborar en el meu projecte de recuperació fotogràfica d'artesans de l'illa. Em fa la impressió que és una persona inquieta, que no para, i alhora un home proper, simpàtic, molt didàctic i amb una gran passió pel mar.

Ell és ja la setena generació de pescadors, i dins de la seva família hi ha hagut mestres d'aixa, patrons, mecànics, pescadors etc

Des de ben petit va acompanyar el seu pare a pescar. Però aviat es va adonar de la importància dels estudis per seguir avançant. Es va treure a l'escola nàutica els títols de mariner, mecànic de litoral, patró etc.

L'any 1997 veient la decadència de la pesca decideix deixar-ho després de gairebé 20 anys de pesca ininterrompuda, i s'embarca com a patró de cabotatge i patró de pesca de litoral a múltiples embarcacions.

Obté la carta de mestre artesà de xarxes el 2007, per part de la Conselleria de Comerç i Indústria.

Avui dia treballa reparant tot tipus de xarxes per a embarcacions i encara li queda temps per donar classes de formació (tallers de nusos, monitors de vela, manteniment, navegació tradicional). El 2019 se´l tria com a personalitat de la Vela Llatina a Catalunya.

Podeu saber més de tota la seva trajectòria a la seva web

  http://jaumeamengual.com/

 

El seu amor pel mar i per tots els oficis que giren entorn d'ell, expliquen la seva dedicació a aquest treball i a la docència ja que està molt interessat en què no es perdin i caiguin en l'oblit.

Vaig poder estar amb ell en la reparació d'una xarxa d'un iot i compartir amb ell una classe a Palma Activa d'aprenentatge d'arranjament de xarxes.

Gràcies Jaume per deixar-me viure les dues experiències i per la teva amablilidad.

 

 

 

Conocer a Jaume Amengual ha sido una agradable sorpresa. Sin conocernos de nada se ha ofrecido en seguida a colaborar en mi proyecto de recuperación fotográfica de artesanos de la isla. Me da la impresión de que es una persona inquieta, que no para, y a la vez un hombre cercano, simpático, muy didáctico y con una gran pasión por el mar.

El es ya la séptima generación de pescadores, y dentro de su familia ha habido carpinteros de ribera, patrones, mecánicos, pescadores etc

Desde bien pequeño acompañó a su padre a pescar. Pero pronto se dio cuenta de la importancia de los estudios para seguir avanzando. Se sacó en la escuela náutica los títulos de marinero, mecánico de litoral, patrón etc.

El año 1997 viendo la decadencia de la pesca decide dejarlo después de casi 20 años de pesca ininterrumpida, y se embarca como patrón de cabotaje y patrón de pesca litoral en múltiples embarcaciones.

Obtiene la carta de maestro artesano de redes en el 2007, por parte de la Conselleria de Comercio e Industria.

Hoy día trabaja reparando todo tipo de redes para embarcaciones y aun le queda tiempo para dar clases de formación (talleres de nudos, monitores de vela, mantenimiento, navegación tradicional). En 2019 se le escoge como personalidad de la Vela Latina en Catalunya.

Podéis saber más de toda su trayectoria en su web

 http://jaumeamengual.com/


Su amor por el mar y por todos los oficios que giran en torno a él, explican su dedicación a este trabajo y a la docencia pues está muy interesado en que no se pierdan y caigan en el olvido.

Pude estar con él en la reparación de una red de un yate y compartir con él una clase en Palma Activa de aprendizaje de arreglo de redes.

Gracias Jaume por dejarme vivir ambas experiencias y por tu amablilidad.























 

9 comentarios:

  1. Buen reportaje, veo que vas experimentando. Me gustan los azules y el brillo de ña madera…!!!!

    ResponderEliminar
  2. Ferran tus reportajes son cada vez más hermoso e impresionantes, con el valor agregado de mostrar la artesanía espectacular de Mallorca. Me encanta ver tus reportajes que potencian mi semana a tope. Gracias, gracias y gracias x tu trabajo. Un abrazo, Vero

    ResponderEliminar
  3. Moltes gràcies Ferran, fantàstic com sempre...Salut i fins aviat¡¡¡¡¡

    ResponderEliminar
  4. Gracias Ferran ¡¡ Me encanta lo que haces siguiendo el rastro de los artesanos ,es un colectivo grandioso al que no hay que olvidar valorar
    Bety

    ResponderEliminar
  5. Te has lucido con las pèrspectivas, los reflejos y los encuadres originales; el collage de los detalles manuales es un cartel que al protagonista le habrá encantado, como todo el reportaje. De lujo, Ferran. Un gran apauso.

    ResponderEliminar
  6. QUERIDO AMIGO...COMO SIEMPRE QUEDO CON LA BOCA ABIERTA....SORPRENDIDA ABSOLUTAMENTE....ARTESANO 100 X CIENTO....QUE MARAVILLOSO...CREÍA QUE ESTA ARTESANÍA YA NO SE HACÍA....HOY TODO TECNOLÓGICO, APRETAR BOTONCITO Y LA RED...LISTA¡¡¡....QUE GUSTO VER TUS FOTOS...QUE APRENDIZAJE...ZULMA

    ResponderEliminar
  7. Els haurien de declarar a tots plegats( els artesans i les artesanes) “espècie en perill d’extinció “, patrimoni de la humanitat i ser objecte d’una especial atenció a nivell cultural, fiscal, ... i garantir que tinguessin els mitjans econòmics i materials per a poder viure i posar tots els mitjans perquè els seus oficis no es perdin
    Josep Ma

    ResponderEliminar
  8. Una passada de feina i de fotos. Enhorabona!!!

    ResponderEliminar
  9. Fantàstic
    Miquel

    ResponderEliminar