EXPOSICIONS


Contacte: xiringuilla54@gmail.com

EXPOSICIONS:

"PERSONES I PERSONATGES DE VALLDEMOSSA, LES ARRELS D´UN POBLE"
" Bar Los Tilos, Valldemossa. Abril 2009

"DE MOMENT NO, GRÀCIES"
Intersecció art. Palma de Mallorca. Juny 2011.
Borrby. Suècia. Agost 2011.
Can Gelabert. Binissalem. Octubre 2011.
Mitte Barcelona. Septembre 2012.
Casa de cultura, Tavernes de Valldigna ( València) Març 2013
(en aquest enllaç trobareu un petit video de la xerradeta post exposició. http://youtu.be/FoDfxX9azpI.

"LA MEMÒRIA IL·LUMINADA"
Sala municipal, fundació Coll Bardolet, Valldemossa.
Març 2012

"DANYS COL·LATERALS"
Sala municipal de la Fundació Cultural Coll Bardolet.
Valldemossa Abril 2013

Fotos de l´exposició:


"INTIMISTATS"
Casa de la Barceloneta 1761 (Barcelona)
DEs.2013 a gener 2014
Fundació Coll Bardolet (Valldemossa)
Del 28 de març al 13 d´abril de 2014

VIRULÈNCIES.
Expo col·lectiva a l´edifici de Sa riera de la Universitat de les Illes Balears.
Maig 2014

IDENTITAT DE GÈNERE. ETS TU QUI DECIDEIXES.
Joan Oliver-Maneu-Galeria d´Art. Palma de Mallorca.
Juny-Juliol 2014

Entrevista Radio bn Mallorca
20Hilo%20Ferran%20Petit.mp3
https://www.dropbox.com/s/fvnicn6ua1ymlb4/Entre%20El%

Centre Cívic Drassanes ( Ajuntament de Barcelona)
Del 4 al 16 de septembre de 2014


Km 2,4 LES QUATRE ESTACIONS.
Edifici Sa Fàbrica Esporles ( Mallorca)
Del 20 de març al 14 d´abril de 2015

Dansa del temps
Instants repetits
que esdevenen nous
Pura mª García

ANYS I PANYS
Ca na Polida. Campanet. Juny 2018


Llibre Covid19.Un any de pandèmia LLIBRE COVID19, .UN ANY DE PANDÈMIA.pdf PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL, CAMPANET, TERRA D´ARTESANSCARTELL AJUNTAMENT.jpg VÍDEOS ARTESANS https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528

miércoles, 17 de noviembre de 2021

VIDRE/VIDRIO-GORDIOLA-VIDRIERIA-ALGAIDA

                                          

                                              VIDRIERES GORDIOLA

 

Nomenar el cognom Gordiola, ens porta indefectiblement a pensar en la fabricació de vidre, coneguts i reconeguts no només a Mallorca sinó, jo diría, que en molts països de món.

La família Gordiola s'ha relacionat amb el vidre des de 1719, i avui dia, encara que els seus descendents es dediquen a altres professions, no deixen d´ocupar-se de la fàbrica que, actualment i des de que es va col·locar la primera pedra el març de 1969, està situada a la carretera de Manacor abans d'arribar a Algaida. Estan darrera de tota decisió important i marquen el camí a seguir en tot el que s´empren dins la fàbrica, sobre tot ténen cura de la composició química del vidre (una cosa essencial en la fabricació d'aquest material) i a crear nous dissenys més d'acord amb les demandes actuals del mercat. Aquest edifici, un castell, consta a més d'un museu del vidre, a hores d'ara tancat al públic.

Us recomano el llibre El arte del vidrio en Mallorca y los Gordiola escrit per Daniel Aldeguer Gordiola i editat per Vidrieries Gordiola, on podeu descobrir la història d'aquesta família, que en el cas d'algun dels seus personatges té molt de novel·la.

A part de la fàbrica, a la ciutat de Palma podeu trobar una botiga seva al carrer Victòria.

 

Vaig poder visitar i fotografiar la fàbrica gràcies a l'amabilitat de la seva nova directora, Amanda Corral Reynés.

El primer que sorprèn és l'edifici en si, i sobretot la sala de forns, inspirada en la sala Mallorca del Palau dels Reis a Perpinyà.

En l'actualitat treballen tres mestres vidriers, Pedro amb trenta anys de professió a la fàbrica, Toni que porta aquí des que va tancar per la pandèmia la fàbrica Menestralia, i Pep que aquest dia estava de vacances. Toni, Joan i Rosa són els tres ajudants dels mestres vidriers. Mohamed és el que s´ocupa de que mai falti llenya ni vidre reciclat, i també dona una mà en la fabricació.

 

Personalment jo havia treballat fa més de quaranta anys en una fàbrica de vidre a Barcelona, ​​"La Industrial Barcelonesa" i puc dir-vos que allà, les dones només es dedicaven a l'empaquetat i més antigament al tallat del vidre.L´ambient entre els vidriers era molt masclista. Per això em va sorprendre molt gratament veure a na Rosa com  ajudant de mestre.

Vaig acabar la meva visita amb algunes imatges de la botiga d'Algaida, on es pot apreciar que els Gordiola ja no només fabriquen les seves famoses llums aranya que encara adornen palaus i possessions, sinó que ens ofereixen nous dissenys més adequats als espais en què vivim.

Vull agrair a n´Amanda i a totes les persones que treballen i aguanten el calor del forns la seva bona disposició i amabilitat perquè jo us pugui oferir aquesta sèrie que, d'alguna manera, m'ha transportat als meus anys de joventut.

Tan de bò aquests Mestres vidriers no siguin el darrers i aquesta històrica artesania segueixi en peus.

 

 

                              VIDRIERAS GORDIOLA

 

Nombrar el apellido Gordiola, nos lleva indefectiblemente a pensar en la fabricación del vidrio. Conocidos y reconocidos no sólo en Mallorca sino, yo diría que en muchos países del mundo.

La familia Gordiola se ha relacionado con el vidrio desde 1719, y hoy en día, aunque sus descendientes se dedican a otras profesiones, no dejan de ocuparse de la fábrica, que, actualmente y desde que se colocó la primera piedra en marzo de 1969, está situada en la carretera de Manacor antes de llegar a Algaida. Están detrás de toda decisión importante y marcan el camino a seguir en cualquier emprendimiento en la fábrica, teniendo cuidado sobre todo de la composición química del vidrio (algo esencial en la fabricación de este material) y a crear nuevos diseños más acordes con las demandas actuales del mercado. Este edificio, un castillo, consta además de un museo del vidrio, en estos momentos cerrado al público.

Os recomiendo el libro “el arte del vidrio en Mallorca y los Gordiola” escrito por Daniel Aldeguer Gordiola y editado por Vidrierías Gordiola, donde podéis descubrir la historia de esta familia, que en el caso de alguno de sus personajes tiene mucho de novela.

Aparte de la fábrica, en la ciudad de Palma podéis encontrar una tienda suya en la calle Victoria.

 

Pude visitar y fotografiar la fábrica gracias a la amabilidad de su nueva directora, Amanda Corral Reynés.

Lo primero que sorprende es el edificio en sí, y sobretodo la sala de hornos, inspirada en la sala Mallorca del Palacio de los Reyes en Perpiñán. 

En la actualidad trabajan tres maestros vidrieros, Pedro con treinta años de profesión en la fábrica, Toni que lleva ahí desde que cerró por la pandemia la fábrica Menestralía, i Pep que ese día estaba de vacaciones. Toni, Joan y Rosa son los tres ayudantes de los maestros vidrieros. Mohamed es el encargado de que no falte leña y el vidrio a reciclar y también asiste en la fabricación.

 

Personalmente yo había trabajado hace más de cuarenta años en una fábrica de vidrio en Barcelona, “La Industrial Barcelonesa” y puedo deciros que allí, las mujeres sólo se dedicaban al empaquetado y más antiguamente al tallado del vidrio. El ambiente entre los vidrieros era muy machista. Por ello me sorprendió muy gratamente ver a Rosa como ayudante de maestro.

Acabé mi visita con algunas imágenes de la tienda de Algaida, dónde se puede apreciar que los Gordiola ya no sólo fabrican sus famosas lámparas araña que aún adornan palacios y posesiones, sino que nos ofrecen nuevos diseños más adecuados a los espacios en que vivimos.

Quiero agradecer a Amanda y a todas las personas que trabajan y aguantan el calor de los hornos, su buena disposición y amabilidad para que yo os pueda ofrecer esta serie que, de alguna forma, me ha transportado a mis años de juventud.

Ojalá que estos maestros vidrieros no sean los últimos y esta histórica artesanía siga en pie.







































 

 

14 comentarios:

  1. Ferran,indescriptible el proceso de dar forma a la materia líquida y convertirla en belleza,en recipiente de otra materia.Fuego,aire al soplar,giros con las manos,que previamente han imaginado la forma y...finalmente,el susurro lento de tiempo,murmurando la espera,el enfriamiento de la materia...
    Un reportaje genial! Dales un gran abrazo cristalino por mantener este arte! Y otro a ti

    ResponderEliminar
  2. Quin ofici més delicat, treballar el vidre és tot un art. No sabia que haguessis fet de vidrier 😃💗

    ResponderEliminar
  3. Qué maravilla!
    Una artesanía exquisita.
    Gracias por compartir esas bellas imágenes.

    ResponderEliminar
  4. SANTO CIELO ¡¡¡¡¡¡¡ QUE BELLEZA ¡¡¡¡ TE PASASTE FERRAN ¡PETIT¡ .....UN LUJO...Y DE 1700 Y PICO...QUIZAS PASÉ POR LA ESQUINA....COMO ME SIENTO CREO QUE SOY DE ESA EPOCA....LA MANSION.Y .ESA TAREA MARAVILLOSA ¡¡¡ A VOS TE VINO A LA MEMORIA TU JUVENTUD.....Y A MI YA CON 50 AÑOS A MURANO . MAS DE UNO LLORÓ EMOCIONADO POR VER ESTE TRABAJO ARTESANAL...LA PERFECCIÓN...EL ARTISTA HIZO EL CABALLINO RAMPANTE ?? ASI SE DICE???Y COMO LO APLAUDIERON.......ASÍ TE DEBE HABER PASADO.....ESO ES ARTE PURO ¡¡¡¡¡ INCREIBLE DECIR DEL AÑO 1700 ¡¡¡¡¡¡¡ GRACIAS,
    Zulma

    ResponderEliminar
  5. muy interesante !!!! , el revelado blanco y negro me gusta
    Daniel

    ResponderEliminar
  6. Otro magnífico reportaje, como siempre no sólo nos muestras el proceso de fabricación artesanal del vidrio, mediante tus fotografías sino que además, hay un relato con la historia de estos artístas, La verdad me ha encantado el edificio de esta fábrica, y como no, la ejecución de la transformación de un material de desecho a una obra de arte.
    Enhorabuena Ferrán, me ha encantado
    Un abrazo

    ResponderEliminar
  7. Preciosas las fotos para describir un arte tan delicado y mágico. Me han gustado mucho las fotos generales de la nave con esos haces de luz filtrados desde las ventanas altas, te ha quedado superior! Además los laboriosos resaltes de color se lucen aquí especialmente en las vbrillantes transparencias del vidrio en formación.
    Un reportaje extraordiario. Enhorabuena.

    ResponderEliminar
  8. Preciós reportatge
    Ma Antonia

    ResponderEliminar
  9. El reportaje recoge muy bien la armonía entre el lugar , los artesanos, el proceso y los resultados. !Un nivelado! Que bien saber que las mujeres recuperan espacios más protagonistas y respetuosos. Felicidades a todos y gracias por hacernos partícipes.

    ResponderEliminar
  10. Un nivelazo! Quería decir.🤗

    ResponderEliminar
  11. Pou interminable d’artesans, Mallorca
    J. MARIA

    ResponderEliminar
  12. gracias mil, Ferran......me encanta recibir tus correos,asegurado un buen rato viéndolos,eres generoso compartiendo un besazo
    Montse

    ResponderEliminar
  13. Enhorabona!!!
    fantàstic reportatge, salut!!!!

    ResponderEliminar
  14. Hola Ferran,avans que res perdona que per Nadal no t´hagi felicitat les festes i el nou any. Hi tingut algun problema de salut que esta fent marxa enrrera, gracies a Deu.
    Com sempre t'agraeixo que facis de notari de aquest mon petit i valuós de la artesania mallorquina.Ets un artista dins dels teus artistas.Una gran labor Ferran.
    Una abraçda, Bru.

    ResponderEliminar