EXPOSICIONS


Contacte: xiringuilla54@gmail.com

EXPOSICIONS:

"PERSONES I PERSONATGES DE VALLDEMOSSA, LES ARRELS D´UN POBLE"
" Bar Los Tilos, Valldemossa. Abril 2009

"DE MOMENT NO, GRÀCIES"
Intersecció art. Palma de Mallorca. Juny 2011.
Borrby. Suècia. Agost 2011.
Can Gelabert. Binissalem. Octubre 2011.
Mitte Barcelona. Septembre 2012.
Casa de cultura, Tavernes de Valldigna ( València) Març 2013
(en aquest enllaç trobareu un petit video de la xerradeta post exposició. http://youtu.be/FoDfxX9azpI.

"LA MEMÒRIA IL·LUMINADA"
Sala municipal, fundació Coll Bardolet, Valldemossa.
Març 2012

"DANYS COL·LATERALS"
Sala municipal de la Fundació Cultural Coll Bardolet.
Valldemossa Abril 2013

Fotos de l´exposició:


"INTIMISTATS"
Casa de la Barceloneta 1761 (Barcelona)
DEs.2013 a gener 2014
Fundació Coll Bardolet (Valldemossa)
Del 28 de març al 13 d´abril de 2014

VIRULÈNCIES.
Expo col·lectiva a l´edifici de Sa riera de la Universitat de les Illes Balears.
Maig 2014

IDENTITAT DE GÈNERE. ETS TU QUI DECIDEIXES.
Joan Oliver-Maneu-Galeria d´Art. Palma de Mallorca.
Juny-Juliol 2014

Entrevista Radio bn Mallorca
20Hilo%20Ferran%20Petit.mp3
https://www.dropbox.com/s/fvnicn6ua1ymlb4/Entre%20El%

Centre Cívic Drassanes ( Ajuntament de Barcelona)
Del 4 al 16 de septembre de 2014


Km 2,4 LES QUATRE ESTACIONS.
Edifici Sa Fàbrica Esporles ( Mallorca)
Del 20 de març al 14 d´abril de 2015

Dansa del temps
Instants repetits
que esdevenen nous
Pura mª García

ANYS I PANYS
Ca na Polida. Campanet. Juny 2018


Llibre Covid19.Un any de pandèmia LLIBRE COVID19, .UN ANY DE PANDÈMIA.pdf PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL, CAMPANET, TERRA D´ARTESANSCARTELL AJUNTAMENT.jpg VÍDEOS ARTESANS https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528 https://vimeo.com/user26163528

domingo, 7 de febrero de 2021

METALL/METAL-CAN BIEL LLAUNER-BÀRBARA ART-PORRERES

                           CAN BIEL LLAUNER-BÀRBARA ART- PORRERES

 

No us podeu imaginar la satisfacció que tinc quan trobo artesans com en Biel ( de can Biel llauner) i na Marga ( de malnom Margalida Planes).

Em sento un privilegiat de poder visitar tallers com el seu i poder observar en viu com hi treballen i l´ambient familiar que s´hi respira.

El pare de´n Biel ja era llauner a Manacor, però es va traslladar a Porreres. En Biel no va voler seguir estudiant i de ben jove ja va començar a treballar de llauner.

En el taller hi van arribar a treballar catorze dones. Una d´elles era la mare de na Margalida. Quan  aquesta es va jubilar, en Biel li va proposar a na Margalida si volia seguir amb la feina de sa mare. Ella com que des de ben petita corria prop de sa mare pel local, va acceptar i ja fa tretze anys que hi fa feina.

 BÀRBARA-ART, és  des de l´any 1992 el nom de l´empresa en record de l´esposa de´n Biel, na Bàrbara, que venia de família de sifoners.

Antigament hi feien calderes de saïm i tot el necessari per fer matances,a més de rostidores, dutxes, motlos de tot tipus,llaunes de coques i més recentment fanals, de llauna, alumini o acer inoxidable.Tot això fet amb màquines que ja són centenàries.

 Però en Biel sempre ha estat molt innovador, ha fet escultures, canelobres jueus, i ara està preparant un motlo de la iaia quaresma. Van inventar també un motlo de fer panades i ha rebut diferents premis a Baleart, que l´han ajudat a augmentar la seva autoestima i a valorar més la feina que fan. Com diu en Biel, hi va una època que a Mallorca eren el putos amos.

Na Marga  m´explica que sembla un treball senzill, però que no és tan així. Té els seus trucs i dificultat.

No crec que quedin massa més llauners a Mallorca, i malhauradament com que les filles de´n Biel són mestres, quan na Marga es jubili, en Biel pensa tancar el taller.

 

Gràcies Biel i Marga per fer-me sentir com a casa i tan de bò algú vulgui seguir amb aquest ofici que sino, serà un més dels que  s´acabaran perdent.

 

 

                           CAN BIEL LLAUNER-BÀRBARA ART- PORRERES

 

No os podéis imaginar la satisfacción que siento cuando encuentro artesanos como Biel ( de “Can Biel llauner”) y Marga de apodo “ Margalida Planes”.

Me siento un privilegiado por poder visitar talleres como el suyo y observar en vivo como trabajan y el ambiente familiar que se respira.

El padre de Biel ya era hojalatero en Manacor pero se trasladó a Porreres. Biel no quiso seguir los estudios y de muy joven ya empezó a trabajar la hojalata.

En el taller llegaron a trabajar hasta catorce mujeres. Una de ellas era la madre de Margalida. Cuando ésta se jubiló Biel le propuso a Margalida si quería seguir con el trabajo de su madre. Ella, que desde muy pequeña corría cerca de su madre por el local, aceptó y ya lleva trece años trabajando aquí.

 BÀRBARA-ART, es desde el año 1992 el nombre de la empresa en recuerdo de la esposa de Biel, Bàrbara, que venía de familia de sifoneros.

Antiguamente fabricaban calderas para manteca y todo lo relacionado con las matanzas del cerdo, además de asadores, duchas, moldes de todo tipo, latas para cocas y más recientemente faroles, con hojalata, aluminio o acero inoxidable. Todo esto hecho con unas máquinas centenarias.

Pero Biel ha sido siempre muy innovador, ha hecho esculturas, candelabros judíos y ahora está preparando un molde de la “iaia quaresma”. Inventaron también un molde para hacer empanadas y ha recibido premios en Baleart, que le han ayudado a aumentar su autoestima y a valorar más el trabajo que hacen. Como dice Biel, hubo una época que en Mallorca eran “los putos amos”.

Marga me cuenta que parece un trabajo sencillo pero que no es así. Tiene sus trucos y su dificultad.

No creo que queden muchos hojalateros en Mallorca y desgraciadamente, como que las hijas de Biel son maestras, cuando Marga se jubile, él piensa cerrar el taller.

 

Gracias Biel y Marga por haberme hecho sentir como en casa y ojalá alguien quiera seguir con este oficio, que sino será uno más de los que  se acabarán perdiendo.

 




 













































 

 

16 comentarios:

  1. J'adore tes photos, mon ami! Des reportages pleins de poésie..
    Roberto

    ResponderEliminar
  2. Molt bona feina,Ferran, enhorabona
    Miquel

    ResponderEliminar
  3. Precioso reportaje, lo que más me ha llamado la atención, es descubrir las herramientas y maquinaria que utilizan para realizar esos objetos, unos tan sencillos y otros más elaborados, dudo que los que compramos en almacenes y tiendas estén confeccionados con estas herramientas, más bien se realizan con maquinaria computurizada y en cadena,
    Gracias por compartir

    ResponderEliminar
  4. Fantástico el taller y preciosos los trabajos. Los faroles son muy especiales y el lugar encantador, digno reflejo de sus creadores. Estupendas tus fotos, Ferran. Qué bonito reportaje. Enhorabuena

    ResponderEliminar
  5. Muy interesante el taller y el reportaje.
    Salud!

    ResponderEliminar
  6. Qué bueno este taller... Y tus fotos, bueno, qué vamos a decir
    Lita

    ResponderEliminar
  7. Gracias por el paseo por este interesante taller. Da pena que nadie lo vaya a continuar. Abrazo desde Argentina.

    ResponderEliminar
  8. Como siempre hermoso tu trabajo. Qué envidia
    Ana

    ResponderEliminar
  9. ME ENCANTARON ESOS FAROLES?? ASÍ LE DICEN ACÁ?? Y ...LOS SIFONES ¡¡¡¡¡ SUS COLORES¡¡¡ POR DIOS AÑARES QUE NO LOS VEÍA.....YO ERA PEQUEÑA CUANDO VENÍA EL SIFONERO......BUE....NO HACE TANTO....NO ME HECHARÉ TIERRA ENCIMA....SERÁN UNOS CUANTOS.....Y LOS HIZO DESAPARACER EL PLÁSTICO ¡¡¡...JA.....

    SABES QUE ME ENCANTÓ TREMENDAMENTE?....EL LOCAL....TAN DISTINGUIDO, EXPONIENDO TODO ESE ARTE MARAVILLOSO....NO COSAS AMONTONADAS...EXHIBIDAS PROLIJAMENTE.....
    TODO UN ARTE ACOMPAÑANDO ...EL ARTE EN SÍ MISMO.
    ZULMA

    ResponderEliminar
  10. Qué interesante el taller de los hojalateros ,es genial ver y conocer quién está detrás de esos cacharros ,muchas gracias como siempre eres total¡¡¡ besossss bety

    ResponderEliminar
  11. Hola amic Ferran, cada cop mes et considero un rastrejador de persones i oficis senzills, pero importants.
    Una abraçada, Bru.

    ResponderEliminar
  12. En las humildes mesas,
    en los techos inmutables,
    en las casas que se llenan
    de risas y de voces,
    un alma de hojalata
    vibra frente al soberbio oro
    y la lunática plata.
    ¿Qué diríamos a la luna
    si su halo de luz
    fuera estanque de metal,
    un latir de hoja de lata?

    Una aferrada.
    PS: ja veus quines coses em fas escriure!

    ResponderEliminar
  13. gracias,no sabia que existiese el oficio de hojalatero..que bueno tu trabajo,sigue ,sigue,es como más,más,una abraçada muy grande
    Montse

    ResponderEliminar
  14. M'encanta en reflexes d'ells en les llaunes. Trobo que es una foto poética, no?. El material de les llaunes es reflectant i son ells els que li dónen vida i forma a la llauna, per això que ells estiguin reflextits en ella a part que es com una forma se signatura, es una simbiosi perfecta, es molt poètic. No se com expresar.ho en paraules i no se si m'explico bé el que vull dir. Pero Ferran el que m'ha trasmés es brutal. Tio ets un ARTISTA en lletres majúscules. Admiro tan aquesta capacitat creativa. I t'envejo molt!!!. Què gran que ets!!!

    Petonassos

    Cristina

    ResponderEliminar
  15. Bonito reportaje fotográfico de esta industria de Porreras. Las fotografías se han hecho con mucha calidad y al detalle.

    ResponderEliminar